לפי הערכות של רשות המיסים בישראל, כ – 20%-25% מההון בישראל אינו מדווח לרשויות בהתאם לחוקי המס בישראל.
במקרים בהם בני הזוג לא חתמו על הסכם ממון אשר מצביע אחרת, חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973 קובע כי יש לבצע איזון משאבים מלא בין בני הזוג – אך, כאשר אחד מהצדדים נהנה מהכנסה בשחור שלא מדווחת כחוק, עלול להיווצר פגם באופן חלוקת המשאבים בין בני הזוג.
משרד עו"ד תומר קסלסי עוסק בניהול, ייעוץ וליווי משפטי בהליכי גירושין מורכבים בתוך ומחוץ לכותלי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. הניסיון הרב שצברנו, מאפשר לנו לאתר נכסים, הכנסות או תשלומים שאינם מדווחים לרשויות במטרה למקסם את האינטרסים שלך מול הצד הנגדי. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ללא כל התחייבות מצידך, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3922221 ונשמח לעמוד לרשותך.
מהו כסף שחור בגירושין?
כסף שחור הוא כל הכנסה שאינה מדווחת לרשויות המס במטרה לצמצם את חבות המס הצפויה לאחד מבני הזוג.
מטבע הדברים, כאשר ההון השחור אינו מתועד ומשמש לצריכה שוטפת של אחד הצדדים או התא המשפחתי – שופטי בית המשפט לענייני משפחה או דייני בית הדין הרבני לא יצליחו לראות את התמונה המלאה של התא המשפחתי ועלולה להיווצר חלוקה אי שוויונית בין בני הזוג.
איך להתמודד עם כסף שחור בגירושין?
ההון השחור אשר אינו נרשם בחשבון הבנק או אינו מדווח לרשויות המס עלול להשפיע לא רק על אופן חלוקת הרכוש בין בני הזוג אלא גם על גובה המזונות (מזונות אישה או מזונות ילדים) אשר יקבעו בהליך הגירושין.
במקרים בהם ישנו חשד להון שחור, הצד הנפגע נדרש להוכיח את טענותיו מול שופטי בית המשפט לענייני משפחה או דייני בית הדין הרבני. בהיעדר הוכחות חותכות להימצאות הכסף השחור, שופטי בית המשפט לענייני משפחה או דייני בית הדין הרבני יוכלו לבחון את הפרמטרים הבאים:
- רמת החיים – שופטי בית המשפט לענייני משפחה או דייני בית הדין הרבני יוכלו לבחון את רמת החיים של בני הזוג. אם קיימת סתירה בין רמת ההכנסה המדווחת לרמת החיים של בני הזוג, ניתן יהיה לפתוח בחקירה כלכלית נרחבת יותר מול הצד הנגדי.
- מצבת הכנסות מול הוצאות – שופטי בית המשפט לענייני משפחה או דייני בית הדין הרבני יוכלו לבחון את מצבת ההכנסות המדווחות מול מצבת ההוצאות של בני הזוג לאורך זמן.
- גילוי מסמכים – שופטי בית המשפט לענייני משפחה או דייני בית הדין הרבני יוכלו להורות על גילוי מסמכים מבנקים, חברות פנסיוניות וכדומה.
- פעילות עסקית – שופטי בית המשפט לענייני משפחה או דייני בית הדין הרבני יוכלו לבחון את הפעילות העסקית (עוסק זעיר, עוסק מורשה או חברה בע"מ) אשר מאפשרת להעלים את ההכנסות המדווחות בפועל.
חשוב לציין כי הליכי הגילוי וההוכחה של ההון השחור יכולים להתגלות גם כחרב פיפיות משום שבמידה ויתגלה שהצד הנגדי אכן מעלים מיסים באופן סדרתי – רשויות המס בישראל יוכלו לקנוס את מעלים המס, להקטין את היקף הרכוש המשותף של בני הזוג ולהטיל את האחריות גם על הצד הנפגע (אם הוא ידע על ההעלמת המס, הסתיר אותה ונהנה ממנה לאורך השנים).
לסיכום, כסף שחור אשר אינו מתועד, מדווח וממוסה מציב אתגרים מיוחדים על אופן חלוקת הרכוש במהלך הגירושין בין בני הזוג.
במקרים רבים, מומלץ להיעזר לא רק בשירותיו של עורך דין מיומן אלא גם באנשי מקצוע חיצוניים (חוקרים פרטיים, רואי חשבון ואקטוארים) אשר יוכלו להעריך את המצב הפיננסי האמיתי של התא המשפחתי וכל אחד מבני הזוג בנפרד.
משרד עו"ד תומר קסלסי עוסק בניהול תיקי גירושין ברגישות ובנחישות תוך מציאת פתרונות יצירתיים מחוץ לקופסא. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3922221 ונשמח לעמוד לרשותך.