רבים נוטים לחשוב כי הכתובה היא מסמך מיושן ואינו מחייב, אך ההפך הוא הנכון. הכתובה אשר נחתמת על ידי שני הצדדים בטרם הכניסה לחופה, היא מסמך משפטי מחייב אשר מפרט את התחייבויות הבעל לאשתו העתידית.
במידה והיחסים הזוגיים עלו על שרטון, אישה שנישאה כדת משה וישראל יכולה לתבוע את כתובתה דרך בית הדין הרבני.
משרד עו"ד ישראל ישראלי עוסק בדיני משפחה, תביעות כתובה וניהול תיקי גירושין מורכבים בפריסה ארצית. מטרתנו היא להשיג עבורך את התוצאה הטובה ביותר בהליך המשפטי – לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, דיסקרטי ומותאם אישית ניתן ליצור עימנו קשר ב –072-3938578 ונשמח לעמוד לרשותך.
מהי הכתובה?
הכתובה או בשמה הרשמי, שטר כתובה, נתפסת בעיני רבים כעניין טקסי בלבד אך בפועל היא מסמך משפטי אשר מחייב את הבעל כלפי אשתו במקרה של גירושין או פטירה.
תפקידה של הכתובה היא להטיל על הבעל סוג של "קנס" או סנקציה במקרה של גירושין – ומן הצד השני, להעניק לאישה הגנה פיננסית כלשהי במידה ובעלה מגרש אותה.
האם אפשר לתבוע כתובה לאחר גירושין?
באופן כללי, אם לא קיים בין בני הזוג הסכם ממון לפני נישואין אשר קובע אחרת, כל אישה שנישאה כדת משה וישראל רשאית לתבוע את כתובתה דרך בית הדין הרבני.
פעמים רבות, חתנים טריים בוחרים לרשום סכומים דמיוניים (18 מיליון ₪, 100 מיליון ₪ וכדומה) אשר ביום הגירושין חושפים אותם להתחייבויות בלתי סבירות. במקרים אלה, דייני בית הדין הרבני רשאים לפסוק סכום נמוך יותר בהתאם להכנסותיו ומצבו הכלכלי של הבעל.
באופן כללי, ההמלצה היא לרשום בשטר הכתובה סכום ריאלי, הגיוני וסביר שניתן לעמוד בו אם חלילה היחסים הזוגיים יעלו על שרטון ולא להתפתות להצעות או ללחץ מן הסביבה הקרובה.
מתי ניתן לבצע שלילת כתובה בגירושין?
למרות חשיבות הכתובה בדין העברי, ישנן מספר עילות אשר מצדיקות את שלילת הכתובה על ידי דייני בית הדין הרבני:
- אישה שהגישה את תביעת הגירושין – במידה והאישה היא זו שהגישה את תביעת הגירושין ראשונה, היא מסתכנת בביטול שטר הכתובה. עם זאת, במידה והאישה הגישה את תביעת הגירושין ראשונה ועזבה את הבית כתוצאה מהתנהגות בעלה (אלימות, התמכרות להימורים, אלכוהול או סמים) – בית הדין הרבני נוהג לפסוק לטובת האישה.
- אישה בוגדת – על פי הדין העברי, אישה שבגדה בבעלה אינה זכאית לכתובתה. עם זאת חשוב לזכור כי על הבעל לספק הוכחות וראיות חותכות בעניין זה.
- אישה מורדת – אישה אשר מסרבת לקיים יחסי אישות עם בעלה, ללא סיבה מוצדקת, נחשבת בדין העברי כאישה מורדת אשר אינה זכאית לכתובתה.
- שלום בית – מצד אחד, אישה אשר מסרבת לנסות ולהגיע לשלום בית מסתכנת בשלילת הכתובה על ידי בית הדין הרבני אך מצד שני, אישה אשר עושה מאמצים אמיתיים לשלום בית, מגדילה את הסיכויים לקבלת הכתובה במלואה.
לסיכום, שטר הכתובה היא מסמך משפטי מחייב אשר בניגוד לסברה הרווחת בישראל ניתן למימוש בצורה מלאה דרך בית הדין הרבני.
משרדינו מתמחה בניהול תיקי גירושין מורכבים בנחישות, דיסקרטיות ורגישות. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3938578 ונשמח לעמוד לרשותך.